Teboller
Lækre og smørbagte teboller
fra Mette Blomsterberg
Gærdej til ca. 20 boller:
- 50 gram gær
- 5 æg
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 tsk. kardemomme
- 3 spsk. lyst rørsukker
- Ca. 950 gram hvedemel
- 3 dl letmælk
- 1½ tsk. salt
- 150 gram blødt smør
Pensling med 1 æg og ¼ tsk. salt
Gæren smuldres i en stor ælteskål, gerne i en røremaskine med dejkrog. Tilsæt æg, vaniljesukker, kardemomme, rørsukker og halvdelen af melet og rør dejen godt.
Kom mælken i en gryde, lun den op til 40 grader (fingervarm) og kom den ned til ingredienserne i ælteskålen. Tilsæt lidt mere mel og salt og ælt det hele til en glat og smidig dej. Tilsæt til sidst det bløde smør og evt. en anelse mere hvedemel, hvis det er nødvendigt, for at dejen slipper. Husk at det er vigtigt, at dejen er smidig, ellers kan bollerne blive hårde og tørre.
Ælt dejen op til en stor kugle, læg den i mel på bordet, læg et rent klæde over og lad dejen hvile i ca. 20 minutter.
Del dejen i ca. 20 stykker (på ca. 60 g) og tril dem til helt runde boller. Læg bollerne på bageplader med beklædt bagepapir og lad dem hæve tildækket i en time.
Pisk æg med salt og pensl bollerne. Bag dem i ovnen ved 190 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne.